"

Vodič po 3D tisku – Uvod

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailfacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Vodič po 3D tisku

3dtisk.si vam predstavlja vodič o tehnologijah 3D tiskanja v več delih

Za tiste, ki spadate v generacijo, ki je spremljala serijo Zvezdne Steze, je 3d tiskalnik najbližje t.i. replikatorju (ang. Replicator), kjer kapitan Enterprise-a Jean Luc Picard vedno naroči svoj: »Čaj. Earl Grey. Vroč. » Čeprav še nismo tako daleč, da bi lahko kar tako iz nič naročali hrano ali predmete, se temu bližamo z neverjetno hitrostjo.

UVOD

Današnji 3D tiskalniki z dodajanjem materiala (aditivna proizvodnja, ang. additive manufacuring) prevedejo računalniški model predmeta v zaporedje zelo tankih plasti, nato pa te predmete zgradijo, plast za plastjo. V tem pogledu se 3D printerji ne razlikujejo veliko od vašega družinskega printerja, ki ga uporabljate za tisk dokumentov, le da je v tem primeru dodana še tretja dimenzija. Podobno, kot se dokumenti lahko delijo po spletu in urejajo v računalniških programih, danes velja enako tudi za 3D predmete – dizajni in virtualni 3D modeli se lahko delijo, pošiljajo po e-pošti in so nato natisnjeni v fizične predmete.

Običajni in 3D printer

Primerjava med tiskalnikom dokumentov in 3D printerjem

Dodajanje materiala

Ne glede na to, kakšen predmet tiskamo, se ta tip tiskanja imenuje aditivna proizvodnja, ki za razliko od struženja ali brizganja, ustvarja predmete plast za plastjo. Otroci to počnejo že vrsto let, še preden so prvič videli 3D tiskalnik – v vrtcih za igranje uporabljajo krekerje in sir v razpršilu za grajenje raznih hišic, plast za plastjo. Že te, užitne strukture kažejo možen potencial raznih tehnologij aditivne proizvodnje.

3D printerji gradijo predmete po plasteh na kar nekaj različnih načinov – lahko lepijo skupaj tekoč polimer s pomočjo laserske ali UV svetlobe, lepijo skupaj majhne delce (prah) z uporabo laserja ali pa z iztiskovanjem ali ekstruzijo (ang. extrusion) topljenega materiala nalagajo plasti, podobno kot bi iz tube iztiskovali zobno pasto na ščetko.

Principi 3D tiska

Primeri nekaterih tehnologij 3D tiska

Za 3D tisk izdelka je lahko uporabljena vrsta različnih materialov, vse od foto-občutljivih polimerov, stopljenih plastičnih vlaken, kovinskega prahu, betona in množice drugih snovi, kot so na primer biološke snovi in celice, ki so sposobne ustvariti tako kompleksne strukture, da lahko zamenjajo, popravijo ali dopolnijo dele človeškega telesa.

Podobno kot pri drevesih letnice, ki označujejo prirast debla, 3D tiskalniki gradijo predmete plast za plastjo. Tako lahko ustvarijo vse od majhnih igrač do velikih avtov ter ponekod celo hiše vključno s pohištvom.  Današnje raziskave pričajo tudi o tiskanju prevodnih materialov – žice bodo torej kmalu postale le še en del aditivnega procesa – natisnjene bodo kar v predmete in ne bo več potrebe po naknadnem vstavljanju.

3D natisnjena igrača, avto in hiša

3D natisnjena igrača, avto in hiša

V naslednjem poglavju si preberite:

2.del – Primerjava 3D tiskanja s klasično proizvodnjo.

 

 

 

facebooktwittergoogle_plusvimeofacebooktwittergoogle_plusvimeo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

""