"

PLA material (FDM spajanje slojev)

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailfacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Splošne lastnosti PLA termoplatičnega materiala

PLA plastenka za vodo

PLA plastenka za vodo, ki se ob višjih temperaturah deformira.

PLA plastika, ustvarjena iz veliko različnih rastlin – koruze, sladkorne pese ali krompirja, je smatrana kot bolje okolju-prijazna v primerjavi z ABS plastiko, ki je osnovana na nafti. Uporabljana je predvsem za pakiranje hrane in izdelavo škatlic. PLA plastiko je mogoče kompostirati v zbirnih centrih, sicer pa razen v specifičnih pogojih ni bio-razgradljiva in jo je potrebno ustrezno reciklirati. V osnovi je prozoren material, zato ga je mogoče obarvati na vse možne načine.

Močan material in obenem bolj tog kot ABS termoplastika lahko povzorči težave pri 3D tiskanju delov, ki se kasneje sestavijo in so v dotiku drug z drugim med gibanjem. Natisnjeni 3D predmeti bodo velikokrat izgledali bolj polirani kot tisti, 3D natisnjeni z ABS plastiko. Zaradi nižjega praga topljenja PLA ni primerna za nadaljnjo obdelavo in lahko se zgodi, da se predmeti ob višjih temperaturah (npr. v vročem avtu) deformirajo ali stečejo.

PLA oziroma Polilaktično kislino sestavlja dekstroza (sladkor), pridobljena iz bio materialov. Je najpopularneja bioplastika oziroma biopolimer in trenutno edini tak material v proizvodnji v katerikoli tovarni svetovnega merila. PLA najlažje primerjamo s PET-A, lahko pa se procesira na istih linijah in z enakimi postopki (pihanje, ISBM in termoformiranje). PLA z višjim indeksom MFI se lahko uporablja tudi v postopkih brizganja in je lahko nadomestek za polistiren (PS). Ta biopolimer je prav tako zelo primeren za ekstrudiranje vlaken, kjer je lahko nadomestilo za polipropilen (PP).

PLA je pod določenimi pogoji biorazgradljiv. Produkti iz PLA (polilaktične kisline) so lahko industrijsko kompostirani v prostorih s kontrolilrano temperaturo (nad 70°C) in vlago (najmanj 70% RH). Material je higroskopičen in pred predelavo zahteva sušenje. Material se pogosto uporablja v spojinah in zmeseh, ki tako pridobijo dodatne značilnosti. Običajno je PLA prozoren, z visokim sijajem.

PLA (polilaktična kislina) se najpogosteje uporablja v:

  • Izstiskovanju (ekstruziji) vlaken: čajne vrečke, oblačila.
  • Brizganju: škatlice za nakit.
  • Spojinah: z lesom, PMMA.
  • Termoformiranju: pladnji za piškote, skodelice, filter za kavo.
  • Pihanju: steklenice za vodo (negazirano), sveže sokove, kozmetične steklenice.

V primerjavi z ABS, se deli, tiskani s PLA plastiko manj deformirajo. Zato je lažje tiskati s tem materialom, če nimamo ogrevane postelje. Vsekakor pa je ogrevana baza prednost, saj vedno obstaja možnost, da bo zaradi velike razlike v temperaturi med vlaknom in posteljo prišlo do zvijanja vlakna navzgor.

Shranjevanje

PLA se odziva na vlago malce drugače kot ABS plastika. Pri topljenju se lahko ustvarijo  mehurčih in lahko pride do škropljenja iz ogrevane glave, dodatno pa se lahko zaradi vlage pojavi razbarvanje materiala ter drastično zmanjšanje  kvalitete tiska, saj ob višjih temperaturah PLA reagira na vodo, kar lahko pripelje do depolimerizacije. Četudi lahko PLA plastiko izsušimo z gretjem, to lahko spremeni strukturo materiala in s tem potrebujemo nove nastavitve temperature grelne glave ter drugih nastavitev 3D tiskalnika. V večini primerov se to ne dogodi in se s tem ne obremenjujte preveč.

Vonj

PLA zaradi svojega izvora diši bolj sladko. Velina uporabnikov preferira vonj PLA nad vonjem žgane plastike, ki ga oddaja ABS.

Natančnost

PLA se pri segrevanju bistveno bolj stali in je zato bolje tekoč polimer. V kolikor se pri 3D tiskanju poslužujete aktivnega hlajenja, lahko s PLA plastiko printate bistveno bolj natančne detajle, vogale in s tem zmanjšate tveganje za deformacijo materiala in pojave razpok. Ker je material ob iztisku bolj topljen kot ABS, je večinoma tudi spajanje plasti med seboj močnejše – kar privede do tršega materiala.

 

 

facebooktwittergoogle_plusvimeofacebooktwittergoogle_plusvimeo

One thought on “PLA material (FDM spajanje slojev)

  1. Pingback: Vodič po 3D tisku – 2.del – 3D tisk v luči klasične proizvodnje | 3Dtisk.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

""