"

Kinematika v 3D tisku

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailfacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Z izrazom Kinematics (sl. Kinematika), ki opisuje pravila gibanja sestavljenih teles, so poimenovali programsko opremo za 3D tisk, ki ustvarja kompleksne oblike v 4D prostoru, sestavljene iz artikulacijskih modulov. Sistem omogoča pretvorbo tridimenzionalnih oblik v upogljivo strukturo (4D) z uporabo 3D tiskanja. Kinematika kombinira tehnike računske geometrije z neupogljivo telesno fiziko in prilagoditvijo po meri. V praksi to pomeni, da nam omogoča, da s pomočjo simulacije skrčimo velike predmete v velikost, primerno za 3D tisk. Poleg tega pa omogoča tudi izdelavo nosljivih izdelkov z zapletenimi vzorci, ki se prilagajajo telesu. Podjetje je že izdalo kolekcijo nakita in vzporedno tudi aplikacijo, ki nam omogoča izdelavo po meri, kot tudi brezplačno aplikacijo za namizne 3D tiskalnike.

Kinematika je veja mehanike, ki opisuje gibanje predmetov, poznano tudi kot ‘geometrija gibanja’. S tem pojmom namigujejo na jedro projekta, simulacijo, s katero predvidimo model gibanja kompleksnih sestav posameznih delov. Program lahko izdela načrt za predmet, ki je sestavljen iz 10 do 1000 unikatnih komponent, ki se spojijo in tvorijo dinamično mehansko strukturo. Vsak del je sam po sebi tog, povezani skupaj pa se obnašajo kot tkanina. Čeprav so ti dizajni narejeni iz veliko različnih delov, ne zahtevajo nobenega sestavljanja. Sklepi so namreč 3D natisnjeni na licu mesta in pripravljeni za takojšnjo uporabo.

Kinematics Fold podjetja Nervous System si lahko ogledate tudi na Vimeu.

Zgodba o dveh aplikacijah:

3D prilagodljiv nakit

3d natisnjen prilagodljiv nakit.

 

Podjetje je izdelalo dve spletni aplikaciji, Kinematics in poenostavljeno verzijo Kinematics@Home, ki je brezplačna. Prva omogoča oblikovanje verižic, zapestnic in uhanov.Pri uporabi le-te, uporabniki lahko oblikujejo svoj nakit in kontrolirajo gostoto vzorca, naročijo pa ga lahko v poliranem, 3d-tiskanem najlonu, v različnih barvnih odtenkih.

Kinematics@Home pa je namenjena ljudem, ki že imajo v lasti 3D tiskalnik. To je njihova prva aplikacija, ki uporabnikom omogoča, da si naložijo datoteko za printanje – STL kar doma. V aplikacijo vnesejo velikost zapestja, stil zapestnice, pritisnejo TISK in prejmejo STL datoteko, ki je primerna za tisk na tiskalniku Makerbot ali kakšnem podobnem.

Za tiste, ki printerja doma še nimate, a že rišete svoje načrte, vam tudi pri nas omogočamo tiskanje vaših predmetov kar iz naslonjača. Če izdelka še nimate v digitalni obliki, vam omogočimo tudi risanje 3D modela. Pošljite nam vaš projekt, da uresničimo vaš model.

Sočasno, z izdelavo spletnih aplikacij, izdelujejo tudi bolj napredeno programsko opremo, s širšimi možnostmi uporabe. Ta omogoča oblikovanje predmetov, ki jih nato skrčimo v pomanjšano prostornino, primerno za 3D tiskalnik. Izdelki, ki so jih ustvarili do sedaj, so upogljivi, s pomočjo sklepa, ki se zaklene ob zaželenem kotu, pa lahko ustvarijo tudi neupogljive (primer na spodnji sliki).

3D natisnjena obleka

S sistemom Kinematic 3D naprintana obleka, ki se ulije po telesu

Proces se začne s 3D skeniranjem telesa stranke. S tem pridobijo natančen 3D model telesa, na podlagi katerega katerega narišejo želeno obliko obleke. Na primeru na sliki, se zgornji del oprime telesa, spodnji pa tvori silhueto, ki se giblje skupaj z osebo, ki jo nosi. Površina skenirane obleke je nato preoblikovana v mozaik iz trikotnikov. Velikost trikotnikov se lahko prilagodi na željo oblikovalca, s katerim le-ta lahko doseže različne estetske učinke in različne izvedenke gibanja obleke (manjši kot so trikotniki, bolj upogljiva je obleka in posledično se premika podobno kot tkanina). Vsak trikotnik postane del celote, ko ga povežemo s sosednjim trikotnikom. V zadnjem koraku obliko skrčijo s pomočjo simulacije v velikost, pripravljeno za 3D tisk. To pomeni, da je celotna obleka, ki je veliko večja kot tiskalnik, natisnjena v enem kosu.

3D natisnjena obleka v kosu

Velika obleka, natisnjena v kosu, primernem za delovni prostor 3d tiskalnika

facebooktwittergoogle_plusvimeofacebooktwittergoogle_plusvimeo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

""