"

Tehnologija 3D Tiskanja Prodrla V Vesolje – Made in Space

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailfacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

3D tiskalniki so se izkazali za nadvse uporabne tudi v vesolju! Na mednarodni vesoljski postaji so 3d natisnili prve predmete na prilagojen 3d tiskalnik.

Te predmeti bi prvi lahko imeli napis Made in Space, enako ime pa ima tudi podjetje, ki je razvilo ta 3d printer, prilagojen za delovanje v breztežnostnem prostoru.

Barry Wilmore in 3d natisnjeno orodje / NASA

Barry Wilmore in 3d natisnjeno orodje / NASA

Zaposleni v podjetju Made in Space so slišali klic astronavta, ko je omenil, da potrebuje ‘gedore’ ključ in et voila, kmalu zatem mu je bil poslan 3d model pripravljen za tiskanje.

Ekipa iz Made in Space je ključ najprej oblikovala na računalniku, ga pretvorila v 3D format, ga nato posredovala NASI, ki ga je zatem posredovala dalje na vesoljsko postajo. Le-ta je bila septembra opremljena s prvim breztežnostnim 3D tiskalnikom.

Astronavti so v roku enega meseca že natisnili prvi predmet – sprednji del ohišja tiskalnika, saj se jim zdi pomembno, da tiskalnik zna natisniti dele, ki bi se med daljšimi potovanji lahko pokvarili. Želja pa je, da bi v prihodnosti lahko natisnili kar nov 3d tiskalnik.

Od septembra je bilo na ISS natisnjeno že 20 predmetov, ki jih bodo v tem letu prinesli nazaj na Zemljo, saj jih bodo znanstveniki primerjali s tistimi, ki so bili natisnjeni na domačih tleh, da bi videli, kakšen je vpliv breztežnostnega stanja.

facebooktwittergoogle_plusvimeofacebooktwittergoogle_plusvimeo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

""