"

3D Tisk Bo Reševal Življenja

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailfacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

3D tisk se je izkazal kot nadvse zaželjen tudi v medicini. Ta mesec so na sestanku v Chicagu (American Heart Association) predstavili naprintano repliko otroškega srca.

3d natisnjeno srce

3D natisnjeno srce. Vir: James Carlson/ OSF St. Francis Medical Center

Natančno skico srca dobijo z zelo precizno in natančno magnetno resonanco, model pa potem natisnejo s pomočjo 3D tiskalnikov. Verjetno se sprašujete v čem je poanta? Poanta je v tem, da se s pomočjo modela, kirurgi lahko veliko bolje pripravijo na operacijo, saj na ta način točno predvidijo, kje bodo morali rezati tkivo in kako bodo zakrpali luknje ter usmerili cevke pri otrokih s prirojenimi srčnimi napakami.

Do sedaj so bile te operacije veliko bolj tvegane, ravno zaradi nepreciznih slik srca.

Replike pa pokažejo tudi najmanjšo luknjico v srcu in na ta način izboljšajo sam postopek in s tem podaljšajo življenje otrok. Otroci s prirojenimi napakami, kot so luknje v eni izmed štirih dvoran srca ali pa arterije, ki ne potekajo pravilno, so namreč obsojeni na leta in leta kompleksnih in tveganih operacij, saj jim ob rojstvu najprej naredijo preprosto operacijo, ko pa zrastejo, pa sledijo težje. Vse to pa bi se lahko spremenilo z uporabo replik.

To pa še ni vse! S tehnologijo 3D tiskanja so znanstveniki natisnili umetne krvne žile, ki jih bodo lahko uporabljali pri razno raznih presaditvah in pa za testiranje novih zdravil.
Razvili so že umetno tkivo srca, jeter in pljuč, večji podvig pa je ustvariti sintetično mrežo žil, ki bodo te organe preskrbovale s hranili in odvajale odpadne snovi. Tu pa nastopi tehnologija, ki se ji reče bioprint, ki že pridno razvija pravo ‘arhitekturo’, ki bo to omogočila.

facebooktwittergoogle_plusvimeofacebooktwittergoogle_plusvimeo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

""